Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Nose Work

Nose Work on laji, jossa koira etsii määrättyjä hajuja eri ympäristöistä ja ilmaisee ne ohjaajalleen. Lajia voi harrastaa kotikoiran aktivoimiseksi tai ottaa tavoitteeksi viralliset kisat. 

Suomessa Nose Workissa kisataan kolmessa luokassa ja hajuja on kolme; eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli sekä näiden yhdistelmät. Suomessa käytettävät hajut ovat hydrolaatteja eli vesipohjaisia myrkyttömiä hajuja. Koiralle voi hajutyöskentelyn perusteilla opettaa minkä tahansa hajun. Kun koira on oppinut ilmaisemaan määrättyä hajua, uusien hajujen opettaminen sujuu usein nopeasti.

Hajumaailma on mielenkiintoinen ja Nose Work on laji, jossa voimme nähdä miten uskomattoman hyvä koiran hajuaisti on. Etsiminen ja haistelu on koiralle lajinomaista käyttäytymistä ja tekemällä hajusta koiralle merkityksellisen saa koiran arkeen lisättyä helposti stressitasoja laskevaa ja koiralle mielekästä puuhaa. Lajia voi muuten opettaa myös muille eläinlajeille!

Lajin kisasäännöistä voi hakea ajatuksia myös kotikoiran treeneihin. Erilaisia etsintäaluita ovat laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Käytännössä on siis lukematon määrä erilaisia hajupiiloja ja häiriöitä jo valitsemalla esimerkiksi vain uusi ympäristö hajupiilolle! Lajia voi harrastaa missä vain ja ympäristön kohteet alkavatkin näyttäytyä erilaisina piiloina kun niitä katselee Nose Work -silmin.

Nose Work tarvikkeet löydät verkkokaupasta

 

 

Lisäluettavaa lajista ja tarkemmat kisasäännöt löytyvät Nose Work Finland ry:n sivuilta.

Alkeet, jatko ja etsinnät

Alkeiskurssi tullessasi ette tarvitse aiempaa kokemusta hajutyöskentelystä tai Nose Workista lajina. Kurssi sopii kaikille 12 viikkoa täyttäneille koirille. Aloitamme kurssin tutustumalla eukalyptuksen hajuun, lajin sääntöihin ja käymme läpi eri etsintäalueiden pääpiirteet.

Jatkotunneilla jatkamme siitä, mihin kukin koirakko on edennyt alkeiskurssin jälkeen. Tutustumme eri etsintäalueisiin, häiriöihin ja  vahvistamme ilmaisua hajulle. Jatkotunneille mukaan saavat tulla myös muualla lajiin tutustuneet koirakot, joille eukalyptuksen haju on jo tuttu, mutta kaipaavat lisää perustreeniä ennen luotettavaa etsintää.

Etsintätunneilla tehdään erilaisia piiloja ja häiriöitä. Harjoitukset tehdään osallistujien tason ja toiveiden mukaan. Edellytyksenä olisi että koira osaa etsiä ja ilmaista eukalyptuksen hajun.

Ota yhteyttä jos mietit teille sopivaa tuntia. Tunneilla on aina pienryhmät, jotta aikaa riittää kaikille. Inkilänkadun hallilla on käytössä näköesteet eli koiran saa tuoda halliin odottamaan vuoroaan.

Jatkotunnit

Torstaisin klo 19-20 Inkilänkadulla: 4.4. / 18.4. / 2.5. / 16.5.

Tunneille otetaan kolme koirakkoa, pienryhmä!

Hinta 20€/kerta, ilmoittaudu lomakkeella

 

Etsintätunnit

Torstaisin klo 19-20 Inkilänkadulla: 11.4. / 25.4. / 9.5. / 23.5.

Tunneille otetaan kolme koirakkoa, pienryhmä!

Hinta 20€/kerta, ilmoittaudu lomakkeella